ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ;
Ο αλκοολισμός είναι ασθένεια που παρουσιάζει τα εξής τέσσερα συμπτώματα:
Α) Διακαή πόθο: Σφοδρή δίψα και λαχτάρα για ποτό.
Β) Χάσιμο ελέγχου: Από την στιγμή που κάποιος ξεκινάει να πίνει, του είναι αδύνατο να σταματήσει.
Γ) Φυσική εξάρτηση: Στερητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, εφίδρωση, τρέμουλο και άγχος με το που σταματάνε να πίνουνε.
Δ) Εθισμό: Ανάγκη να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ προκειμένου να «φτιαχτεί».

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ;
Ναι, ο αλκοολισμός είναι ασθένεια. Ο διακαής πόθος που αισθάνεται ο αλκοολικός για το ποτό μπορεί να είναι τόσο δυνατός, όσο δυνατή είναι η ανάγκη για φαγητό ή νερό και επιπλέον ο αλκοολικός θα συνεχίσει να πίνει άσχετα αν αυτό του προκαλεί σημαντικά οικογενειακά, ή νομοθετικά προβλήματα, ακόμα και σημαντικά προβλήματα υγείας.
Όπως πολλές άλλες ασθένειες, ο αλκοολισμός είναι χρόνιος, που σημαίνει ότι διαρκεί σε όλη την ζωή του ατόμου, συνήθως ακολουθεί μια προδιαγραμμένη πορεία και έχει συμπτώματα. Το ρίσκο για να αναπτύξει κάποιος αλκοολισμό, επηρεάζεται από τα γονίδια του ατόμου και από τον τρόπο ζωής του.

Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΣ;
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αλκοολισμού, διακατέχεται στις οικογένειες με ιστορικό αλκοολισμού. Τα γονίδια που κληρονομεί ένα άτομο εξηγούν κατά κάποιο τρόπο το φαινόμενο αυτό, αλλά ο τρόπος ζωής αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα. Τελευταίως οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν ποιά συγκεκριμένα γονίδια τοποθετούν τους ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο πρόκλησης αλκοολισμού.
Οι φίλοι μας, το στρες στην ζωή μας και πόσο εύκολη πρόσβαση έχουμε στο αλκοόλ αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες.
Αλλά θυμηθείτε: Κίνδυνος δεν σημαίνει πεπρωμένο.
Το γεγονός ότι υπάρχει προϊστορία αλκοολισμού στην οικογένεια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι το παιδί ενός αλκοολικού γονιού, θα γίνει αλκοολικό.
Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλκοολισμό χωρίς κανένα ιστορικό τέτοιο. Με την ίδια έννοια, δεν γίνονται αλκοολικά όλα τα παιδιά μιας αλκοολικής οικογένειας. Γνωρίζοντας όμως ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αλκοολισμού υπάρχει στις οικογένειες με ιστορικό, είναι σημαντικό για να προστατέψει κανείς το εαυτό του και να λάβει τα μέτρα του σχετικά με το αλκοόλ.

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΝΑ ΙΑΤΡΕΥΤΕΙ;
Όχι, ο αλκοολισμός σ’ αυτή την φάση δεν μπορεί να ιατρευτεί. Ακόμα κι αν ένας αλκοολικός δεν έχει πιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υποτροπιάσει. Το να μην πίνει, είναι η ασφαλέστερη πορεία για τους περισσότερους ανθρώπους με αλκοολισμό.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ;
Ναι μπορεί. Τα προγράμματα θεραπείας αλκοολισμού χρησιμοποιούν ταυτόχρονα συμβουλευτική και φαρμακευτική θεραπεία για να βοηθήσουν το άτομο να σταματήσει να πίνει. Η θεραπεία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν το πιοτό και να ξαναχτίσουν την ζωή τους.

ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ;
Αυτό αποτελεί μία πρόκληση. Σ’ έναν αλκοολικό δεν μπορεί να του επιβληθεί βοήθεια με το ζόρι, εκτός βέβαια από ορισμένες περιπτώσεις, όπως αν προκαλέσει τροχαία παράβαση ή συλληφθεί και σαν αποτέλεσμα αυτού του επιβληθεί από το δικαστήριο να ακολουθήσει αγωγή. Δεν θα πρέπει όμως να περιμένουμε να συμβεί κάτι ακραίο προκειμένου να ενεργήσουμε. Πολλοί ειδικοί πάνω σε θέματα αλκοολισμού προτείνουν τα παρακάτω βήματα, προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον αλκοολικό να αναζητήσει βοήθεια:
1) Σταματήστε να τους συγκαλύπτετε. Τα μέλη μιας οικογένειας εμφανίζουν συνήθως δικαιολογίες για να συγκαλύψουν και να προστατεύσουν τον αλκοολικό από τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ποτού. Είναι σημαντικό να σταματήσουν να τους καλύπτουν ούτως ώστε ο αλκοολικός να δεχτεί όλες τις επιπτώσεις της ενέργειας του.
2) Σχεδιάστε την παρέμβαση σας. Η καλύτερη στιγμή για να μιλήσετε στον πότη είναι ακριβώς μετά από ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί που σχετίζεται με την κατανάλωση του ποτού, όπως π.χ. μετά από μια σοβαρή οικογενειακή αντιπαράθεση ή μετά από ένα ατύχημα. Διαλέξτε μία στιγμή που θα είναι νηφάλιος, όπου και οι δύο σας θα είστε ήρεμοι και επιπλέον θα έχετε την δυνατότητα να μιλήσετε ιδιαιτέρως.
3) Να είστε συγκεκριμένοι. Πείτε στο μέλος της οικογένειας ότι ανησυχείτε για το ότι πίνει. Χρησιμοποιείστε παραδείγματα που δείχνουν με ποιους τρόπους το ότι πίνει έχει δημιουργήσει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων περιστατικών.

4) Εκθέστε τις επιπτώσεις. Εξηγείστε στον πότη τι θα κάνετε αν δεν πάει να ζητήσει βοήθεια – όχι για να τιμωρήσετε τον αλκοολικό, αλλά για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένεια σας από τα προβλήματα που δημιουργούνται. Το τι θα πείτε μπορεί να διακυμαίνεται από το να αρνηθείτε να παρευρεθείτε σε μια κοινωνική εκδήλωση όπου σερβίρεται αλκοόλ, έως από το να μετακομίσετε από το σπίτι. Μην προχωράτε σε απειλές που δεν είστε διατεθειμένοι να ακολουθήσετε.

5) Πάρτε βοήθεια. Μαζέψτε πληροφορίες από πριν σχετικά με τις αγωγές θεραπείας στην κοινότητα σας. Εάν το άτομο είναι πρόθυμο να δεχτεί βοήθεια, καλέστε αμέσως για ένα ραντεβού με τον σύμβουλο αγωγής. Προσφερθείτε να συνοδεύσετε το μέλος στην πρώτη του επίσκεψη, στο πρόγραμμα θεραπείας, ή στην συγκέντρωση στους Ανώνυμους Αλκοολικούς (ΑΑ).

6) Καλέστε έναν φίλο. Εάν το μέλος που πίνει εξακολουθεί να αρνείται να λάβει βοήθεια, καλέστε ένα φίλο του να του μιλήσει χρησιμοποιώντας τα ίδια προηγούμενα βήματα που προαναφέραμε. Εάν υπάρχει κάποιος φίλος που έχει συνέρθει από τον αλκοολισμό, μπορεί να αποβεί πολύ πειστικός, αλλά και πάλι αν δεν υπάρχει, οποιοδήποτε άτομο που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον/την φίλο/η του και δεν κρίνει τις καταστάσεις, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός. Η παρέμβαση πολλών ατόμων για πολλές φορές, είναι συχνά σημαντική για να μεταπείσει τον αλκοολικό να αναζητήσει βοήθεια.

7) Δυναμώστε με συνένωση. Με την βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας, μερικές οικογένειες συμπράττουν, συμμετέχουν μαζί με άλλους συγγενείς και φίλους, σαν γκρουπ, για να αποτρέψουν τον πότη από το να πιεί. Αυτή η προσέγγιση, θα πρέπει μόνο να δοκιμαστεί κάτω από την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας που εξειδικεύεται σε αυτού του είδους τις ομαδικές παρεμβάσεις.

8) Δεχθείτε υποστήριξη. Είναι απαραίτητο να θυμόσαστε ότι δεν είστε μόνος/η. Υποστηρικτικές ομάδες προσφέρονται όπως οι ΑΑ, που διοργανώνουν σε καθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, συγκεντρώσεις για τους συζύγους και άλλους σημαντικούς ενήλικες στην ζωή του αλκοολικού. Αυτά τα γκρουπ βοηθούν τα μέλη της οικογένειας να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπεύθυνα για το πρόβλημα αλκοολισμού κάποιου μέλους της οικογενείας και ότι χρειάζεται να ενεργήσουν προκειμένου να φροντίσουν τον εαυτό τους, άσχετα αν το μέλος που είναι αλκοολικό διαλέξει να δεχτεί βοήθεια.

Αξιολογήσεις