Μία προγραμματισμένη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα στην μητέρα. Συνήθως οι γυναίκες αναρωτιούνται τι είδους μητέρες θα γίνουν για τα παιδιά τους. Εάν έχει προηγηθεί μια δύσκολη σχέση με την δική της μητέρα, η αγωνία σχετικά με την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ οξεία. Εάν έχει περάσει κάποια φάση κατάθλιψης στο παρελθόν, με την εγκυμοσύνη ενδέχεται να εμφανιστεί νέα υποτροπή.

Συζητώντας τα συναισθήματα της με έναν ψυχοθεραπευτή, θα την κάνει να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει μέσα της και θα την βοηθήσει να ξεκαθαρίσει γεγονότα και συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει νέες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση.
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι αρκετά κοινή και προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες. Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε διάστημα από δύο εβδομάδες έως και έξι μήνες μετά την γέννηση.

Όπως και κάθε άλλο καταθλιπτικό επεισόδιο, την μητέρα την κατακλύζουν διάφορα δυσάρεστα συναισθήματα, νιώθει καταβεβλημένη, ανήμπορη και απελπισμένη. Αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει να δει κάποιον ψυχολόγο για να την βοηθήσει να αναπτύξει μια υψηλότερη εκτίμηση του εαυτού της και να αισθανθεί πιο σίγουρη και επαρκής σαν μητέρα.

Αξιολογήσεις