Η αντίδραση του στρες είναι η δίοδος που χρησιμοποιεί το σώμα για να προστατευτεί. Όταν λειτουργεί ομαλά, το στρες μας βοηθάει στο να συγκεντρωθούμε, μας κάνει πιο ενεργητικούς και σε επαγρύπνηση.  Μπορεί ακόμα να μας προστατέψει από τον κίνδυνο.

Παρ’ όλα αυτά η μακροχρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί να ανεβάσει την πίεση του αίματος, να καταστείλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να αυξήσει το κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, να συμβάλλει στην στειρότητα, και να επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης.

Η μακροχρόνια έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες μπορεί ακόμα να διεγείρει καταστάσεις κατάθλιψης.  Εξωτερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του στρες είναι οι σημαντικές αλλαγές στην ζωή ενός ατόμου, στην δουλειά του, οι δυσκολίες στις σχέσεις του, τα οικονομικά προβλήματα, η ενασχόληση με πολλά πράγματα, τα παιδιά και η οικογένεια.
Επιπλέον το στρες ενδέχεται να αναζωπυρωθεί και από τον ίδιο τον εαυτό μας όταν είμαστε ανίκανοι να αποδεχτούμε την αβεβαιότητα, όταν θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, όταν είμαστε πεσιμιστές, και αρνητικοί με τον εαυτό μας.

Με τον ψυχολόγο σου και θεραπευτή σου θα καταλάβεις τις αιτίες και τα πιστεύω που κρύβονται πίσω από το στρες που υποβάλλεσαι και μαζί θα δουλέψετε ούτως ώστε να αναπτύξεις μία πιο υγιή προσέγγιση της ζωής.

Αξιολογήσεις